Komplett köpguide - Allt du behöver veta om Markiser

Solen är här, och det är dags att göra välgrundade val. Vår detaljerade guide ger dig den kunskap du behöver för att välja rätt solskydd till ditt hem.

  • Undrar du om det är möjligt att själv montera en markisen?
  • Funderar du över skillnaderna mellan budget och premium?
  • Vad är bäst, manuella eller elektriska med motorstyrning?
  • Bör du överväga sol- och vindautomatik?

Det är dags att få svar på dina frågor om markisköp!

Välj rätt markistyp för ditt hem

Markiser finns i flera typer: till fönster använder man i huvudsak charmiga korgmarkiser som kompletterar äldre byggnader, stilrena vertikalmarkiser eller praktiska fallarmsmarkiser. Stora terrassmarkiser är lämpliga över din uteplats, altan eller balkong. Vilken typ av markis beror på dina personliga preferenser och byggnadens arkitektur.

Terrassmarkis - Öppen, Halvkassett eller helkassett?

En kassettmarkis monteras med fördel på väggar som är oskyddade från vädret. Vid valet av en halvkassettmarkis skyddas delarna av ett "hus", likt helkassetten. Skillnaden är att undersidan förblir öppen.

Halvkassett

En terrassmarkis med halvkassett ger dig en öppen undersida i kassetten. Medan väven och armarna är helt skyddade ovanifrån är de inte skyddade underifrån. Valet av en helkassett ger ett bättre skydd men resulterar i ett lite högre pris.

Halvkassett markis

Terrassmarkisen Palladio är en markis med halvkassett.

Helkassett

Vid helkassettmarkis omsluts och skyddas markisväven, armarna och andra delar när den är infälld. Detta ger fullständigt skydd mot smuts, regn och vind från alla håll.

Helkassett markis med belysning

Terrassmarkisen Corsica är en markis med helkassett.

Öppen markis

Öppna markiser har inte ett skydd som kassettmarkiser men hos vissa solskyddsföretag har man möjligheten att beställa beställa ett skyddstak med sidor för att skydda markisväven från nederbörd. Utan skyddstak, monteras markisen med fördel under ett tak, takfot eller balkong, där den är skyddad från nederbörd i infällt läge.

Öppen markis med ett skyddstak

Terrassmarkisen Jamaica är en öppen markis, här med skyddstak.

Föredrar du en stilren, modern eller en klassisk variant för din terrass?
Vi har vi ett brett urval av terrassmarkiser som passar alla behov och önskemål.

Läs mer

Var ska jag montera min markis?

Markiser kan monteras på väggen, under takfoten eller på takstolar. Om du är osäker är det viktigt att konsultera och rådfråga med antingen en expert från t.ex. Premium Markis eller en lokal snickare för att säkerställa rätt montering och installation.

Markis monterad på väggMarkis monterad under takMarkis monterad på takstolar

Montera själv eller anlita hjälp?

Medan många föredrar professionell montering och installation, kan den händige montera en terrassmarkis på egen hand, särskilt vid trähus där man lättare kan hitta reglar att fästa i.
Vid montering är det alltid bättre att vara två personer då markisen kan vara ganska tung att lyfta på plats när hållarna är monterade.
Monteringen från start till klart tar ungefär 1-2 timmar.
Kom ihåg att motoriserade markiser kräver fast elanslutning och installationer måste hanteras av en certifierad elektriker.
Tidsåtgång och pris för elinstallationen kan variera beroende på om det finns befintlig el på plats eller om elektriker behöver dra ny el till platsen.

Hur stor ska din terrassmarkis vara?

En terrassmarkis bör sträcka sig minst en halvmeter längre än uteplatsen för optimalt solskydd även när solen står lågt.
Markisens bredd kan med fördel vara större än uteplatsen i mån av plats.

Terrassmarkis monterad på ett gult hus
Halvkassettmarkisen Palladio.

Vikten av rätt konstruktion, material och duk

Kvaliteten på ditt solskydd avspeglas i materialvalen.
Aluminiumprofiler erbjuder styrka och hållbarhet för konstruktionen och armarna, medan en väv i 100 procent spinnfärgad akryl ger långvarig färg och motståndskraft mot vädrets påverkan.

Vad bör man tänka på när det gäller markiskonstruktion?

Den del av terrassmarkisen som är mest utsatt för slitage är vikarmen. Det är viktigt att denna del är tillverkad av aluminiumprofiler och gjutna delar i aluminium för att säkerställa högsta kvalitet. Plastprofiler erbjuder inte samma hållfasthet som de i aluminium.
Pulverlackerad konstruktion är att föredra.
Fjädrarna inuti vikarmen, som ger spänning till duken, bör för optimal hållbarhet vara fästa i antingen en kedja eller en vajer över leden.

Det är rekommenderat att noggrant undersöka konstruktionens robusthet vid jämförelse av olika fabrikat, då detta är en kritisk faktor för produktens livslängd och funktionalitet.

Billigare solskydd har oftare tunnare “väggar/konstruktion” i aluminium, detta medför att livslängden och kvaliteten blir lidande. De klarar inte av vindkast i samma utsträckning som en kvalitativ premium markis.

Länkkedjor i armen på en markis
Länkkedjor i vikarmarna för längre livslängd.

Vad bör man tänka på när det gäller markisduken?

Priser återspeglas ofta i dukens kvalitet. Duken är en viktig komponent som utsätts för mycket påfrestningar, så det lönar sig att investera i hög kvalitet.
Specialiserade solskyddsföretag föredrar att använda väv tillverkad av 100% spinnfärgad akryl, vilket står emot blekning och är behandlat för att motstå smuts och fukt.
I jämförelse kan solskydd med en polyesterduk vara billigare, men de håller inte lika länge, blir snabbt solblekta och kan bli smutsiga snabbare, särskilt om de är ljusa i färgen.
Markisdukar finns i flera färger och mönster. Valet av ett hållbart, kvalitativt och mörkare tyg kan vara fördelaktigt då ljusare tyger blir smutsiga snabbare än mörka tyger.

Markisvävar i olika färger

Är det värt att investera i motor, sensorer eller ska du välja manuell vev?

Beslutet beror både på budgeten och hur frekvent du kommer att använda solskyddet.
För dem som regelbundet använder sin soliga uteplats och uppskattar bekvämlighet, är motordrivna solskydd med sensorer, vilka reagerar på sol- och vindförhållanden, ett utmärkt val.

Dessa elektriska system tillåter då automatisk styrning: solskydd fälls ut när det är soligt och dras in vid stark vind eller när solen döljs av moln.
Med tanke på att en terrassmarkis kan vara både stor och tung, finner många det värt investeringen att välja en motoriserad variant för enkel och smidig användning.
För de som använder uteplatsen mer sporadiskt kan en manuell vev vara ett kostnadseffektivt och fullt funktionellt alternativ.

Underhåll och skötsel

Regelbunden rengöring av både konstruktion och duk 1-2 ggr/år bidrar till din terrassmarkis hållbarhet i många år framöver. Använd milda rengöringsmedel och ljummet vatten, rengör med en mjuk borste, skölj sedan rikligt med vatten och låt torka.
Se till att duken är helt torr innan du fäller in den, annars kan mögelsporer få gynnsam förhållanden och mögelpåväxt är ett faktum.

Tips, kontrollera väderprognosen så att du vet hur vädret kommer att vara när du rengör. Det bästa vädret vid rengöring är två dagar av moln och lite vind så att duken får möjlighet att torka utan starkt solljus.

Vad kostar markiser?

Priset kan skilja sig avsevärt beroende på tillverkare, storlek och säsong. Generellt är en manuell vev ett mer kostnadseffektivt alternativ jämfört med en motoriserad lösning.

Under lågsäsong, såsom vår, höst och vinter, kan priserna vara mer förmånliga på grund av lägre efterfrågan.
En kvalitativ markis med måtten 5 x 3 meter kan kosta mellan 20 000 och 50 000 SEK, med tillägg för motorstyrning och automatik. Motor till markis kostar cirka 5 000 kronor och vind-, sol- eller regnsensorer kostar cirka 1 500 - 2 000 kronor per styck.

Även om det finns billigare alternativ på byggmarknader, bör man vara medveten om att dessa ofta erbjuder lägre kvalitet, vilket kan påverka produktens hållbarhet och livslängd. Det viktigt att komma ihåg att kvalitativa terrassmarkiser är gjorda för att hålla länge och är en bättre investering i det långa loppet.

Garantier på markiser?

Välj produkter med bra garantier, vilket återspeglar förtroendet för kvaliteten. Garantier varierar från 3 år upp till 5 år om du köper via en markisspecialist.