Vanliga frågor - FAQ

Här besvarar vi vanliga frågor om markiser

Vad är en markis?

En markis är en utfällbar tygskärm ovanför fönster, dörrar eller altaner, som främst fungerar som solskydd. Vissa vevas manuellt, andra har en automatisk styrning som gör att de fälls ut när det blir soligt.
1) En ramkonstruktion fungerar som stöd för markisrullen på vilken markistyget är upprullat.
2) Ett robust tyg sträcks över ramen, vilket ger skydd mot solen - markistyget.
3) Spännarmar eller vikarmar, dessa armar "trycker" främre frontprofilen utåt och spänner markistyget så att det inte hänger löst när markisen är utfälld. Öppna inte markisen mer än att vikarmarna kan hålla markistyget spänt. Låt alltid markistyget vara spänt så att eventuell nederbörd kan rinna av.

Vilka markismodeller finns det?

Det finns i huvudsak fyra olika typer av markiser: Fönstermarkis, vertikalmarkis, korgmarkis och terrassmarkis.
Premium Markis erbjuder kvalitativa terrassmarkiser.

Vad är en kassettmarkis?

En kassettmarkis är en markis som är skyddad av ett "hus" alltså en kassett.

Helkassett: När markisen är infälld omsluts markistyget, spännarmarna och övriga delar. De blir då helt skyddade för smuts, regn och vind både ovanifrån och underifrån.

Vår Corsica är en markis med helkassett. 

Halvkassett: Likt helkassett så skyddas markisens delar av ett "hus" men vid halvkasset förblir undersidan öppen.

Vår Palladio är en markis med halvkassett.

En kassettmarkis monteras med fördel på väggar som är oskyddade från vädret.

Öppna markiser har inte ett skydd som kassett men till vår modell Jamaica kan man lägga till ett skyddstak med sidor för att skydda markisen från nederbörd.

En öppen markis monteras med fördel under ett tak, takutprång eller balkong, där markisen är skyddad.

Vilket markistyg eller markisväv är bra?

Alla våra markisvävar tillverkas av ett välrenommerat europeiskt företag, Dickson. De kännetecknas för färgbeständighet, hög motståndskraft mot ljus och väderförhållanden, motstånd mot slitage under höga påfrestningar, luftgenomsläpplighet och vattenbeständighet på samma gång. Vävarna är tillverkade av 100% akryl och belagda med teflon. Detta skapar en utmärkt skyddsbarriär och förhindrar även att smuts fastnar på materialet. 

Vad är fördelarna med en markis?

Fördelarna med att ha en markis är flera:

Solskydd - Du får en skuggad plats när vistas ute de allra soligaste dagarna.

Bättre klimat inomhus - Genom att stoppa solstrålarna på utsidan av fönstret så minskar du värmen inomhus och får därmed ett behagligare klimat när solen är som starkast.

Regnskydd - Till viss del kan man använda en markis som regnskydd. Vid mindre nederbörd kan man sitta ute och fortfarande förbli torr. Vid kraftigt regn rekommenderar vi att du stänger markisen så att inte markisen tar skada. Samma gäller vid blåst.

Hur rengör jag min markis?

– Fäll ut markisen och sänk fronten om det är möjligt. Då kommer ni lättare åt alla ytor och vattnet kan rinna av lättare.

2 – Borsta av markisen med en mjuk borste eller använd en dammsugare för att få bort lös och torkad smuts.

3 – Tvätta sedan lätt över markisduken med mild såpa och ljummet vatten. Ta hjälp av en mjuk borste eller svamp. Var noggrann och se till att ni arbetar in såpan överallt – var speciellt noggranna vid fläckar.

4 – Skölj markisduken med en trädgårdsslang eller med en svamp samt en hink med vatten. OBS! Vi rekommenderar att INTE använda en högtryckstvätt då det sliter och kan skada markistyget och impregneringen.

5 – Låt torka i utfällt läge för att undvika mögel eller missfärgningar från tvätten. Viktigt! Markisen bör vara helt torr innan den fälls in igen så att inte mögel får en hemtrevlig miljö att bosätta sig i.

Hur lång är leveranstiden?

Leveranstiden är 2-6 veckor. Leveranstiden räknas från den dag då vi erhåller betalning. Normalt anländer produkterna 2-4 veckor efter beställning till vårt lager.
Sedan tar utkörningen 2-5 arbetsdagar från vårt lager till leverans hos kund.
Vi vill uppmärksamma att det under högsäsong och under helgdagar etc. kan ta lite längre tid och säger därför att leveranstiden är som nämnts ovan här.