Vanliga frågor - FAQ

Här besvarar vi vanliga frågor gällande markiser:

Vad är en markis?

En markis är en utfällbart skärmtak ovanför fönster, dörrar eller altaner, som främst fungerar som solskydd. Vissa vevas manuellt, andra har en automatisk styrning som gör att de fälls ut när det blir soligt.
1) En ramkonstruktion fungerar som stöd för markisrullen på vilken markisväven är upprullat.
2) En robust markisväv sträcks över ramen, vilket ger skydd mot solen - markisväven.
3) Spännarmar eller vikarmar, dessa armar "trycker" främre frontprofilen utåt och spänner markisväven så att det inte hänger löst när markisen är utfälld. Öppna inte markisen mer än att vikarmarna kan hålla markisväven spänt. Låt alltid markisväven vara spänt så att eventuell nederbörd kan rinna av.

Vilka markismodeller finns det?

Det finns i huvudsak fyra olika typer av markiser: Fönstermarkis, vertikalmarkis, korgmarkis och terrassmarkis.


Premium Markis erbjuder kvalitativa terrassmarkiser.

 

Vad är en kassettmarkis?

En kassettmarkis är en markis som är försedd med ett skyddande "hus", vilket kallas för kassett.

Markis - Halvkassett eller helkassett?

En terrassmarkis med halvkassett ger dig en markis med en öppen undersida i kassetten. Medan väven och armarna är täckta ovanifrån är de inte skyddade underifrån. Valet av en helkassett ger bättre skydd för markisen.

Vid användning av en helkassettmarkis omsluts markisväven, spännarmarna och andra delar när markisen är infälld. Detta ger fullständigt skydd mot smuts, regn och vind både ovanifrån och underifrån.

Vår Corsica är en markis med helkassett.

Mörkgrå Terrassmarkis Corsica - Premium Markis

Vid användning av en halvkassettmarkis skyddas markisens delar av ett skyddande "hus", likt helkassetten. Skillnaden är att undersidan förblir öppen.

Vår Palladio är en markis med halvkassett.

Mörkgrå Terrassmarkis Palladio - Premium Markis

En kassettmarkis monteras med fördel på väggar som är oskyddade från vädret.

Öppna markiser har inte ett skydd som kassettmarkiser men till vår modell Jamaica kan man lägga till ett skyddstak med sidor för att skydda markisen från nederbörd.

Mörkgrå Terrassmarkis Jamaica - Premium Markis

En öppen markis monteras med fördel under ett tak, takutprång eller balkong, där markisen är skyddad från nederbörd.

 

Vilket markistyg eller markisväv är bra?

Alla våra markisvävar tillverkas av ett välrenommerat europeiskt företag, Dickson. De kännetecknas för färgbeständighet, hög motståndskraft mot ljus och väderförhållanden, motstånd mot slitage under höga påfrestningar, luftgenomsläpplighet och vattenbeständighet på samma gång. Vävarna är tillverkade av 100% akryl och belagda med teflon. Detta skapar en utmärkt skyddsbarriär och förhindrar även att smuts fastnar på materialet.

Vad kostar en markis?

Kostnaden för markiser beror främst på kvaliteten på material:

Premium Markis:

När det kommer till material så använder vi endast det bästa till sina markiser.

 • Konstruktionen är tillverkad av pulverlackerat aluminium, som är hållbart och motståndskraftigt mot korrosion.
 • Markisens armar är utrustade med länkkedjor, vilket säkerställer smidig och pålitlig drift i många år framöver.
 • Markisvävarna som används till Premium Markis terrassmarkiser är av högsta kvalitet, med en mängd olika färger och mönster att välja mellan. Markisvävarna är teflonimpregnerade, blekbeständiga och har utmärkt UV-skydd, vilket gör dem idealiska för det nordiska klimatet.

Kvalitet har en kostnad.

Kännetecken på mindre kvalitativa markiser:

 • Markiser som säljs av byggvaruhus och stora marknadsplatser på nätet är oftast av sämre kvalitet då de är massproducerade i fasta storlekar och krav på kvaliteten gällande markisvävarna, konstruktionen och de rörliga delarna har inte lika hög prioritet som kvantitet.
 • Markisvävar brukar blekna redan efter första säsongen, väven är oftast tunn, ej impregnerad och markisväven slits sönder eller bryts ner av UV-strålning, vind och nederbörd mycket fortare än en markisväv av hög kvalitet.
 • Konstruktionen är oftast tillverkad av tunnare aluminium vilket inte klarar de belastningar som en kvalitativ markis gör och går därmed sönder i leder och konstruktion mycket lättare och snabbare.

Man kan räkna med att betala allt från några tusen till tiotusentals kronor. Även om detta kan tyckas mycket, är det viktigt att komma ihåg att kvalitativa terrassmarkiser är gjorda för att hålla länge och ge utmärkt valuta för pengarna i det långa loppet.

Väder och vind - Vad är fördelarna med en markis?

Fördelarna med att ha en markis är flera:

Solskydd - Du får en skuggad plats när vistas ute de allra soligaste dagarna.

Bättre klimat inomhus - Genom att stoppa solstrålarna på utsidan av fönstret så minskar du värmen inomhus och får därmed ett behagligare klimat när solen är som starkast.

Regnskydd - Till viss del kan man använda en markis som regnskydd. Vid mindre nederbörd kan man sitta ute och fortfarande förbli torr. Vid kraftigt regn rekommenderar vi att du stänger markisen så att inte markisen tar skada. Samma gäller vid blåst.

Hur länge håller en markis?

En välskött markis kan normalt hålla i upp till cirka 20 år. Profilerna kan enkelt torkas av med en fuktig trasa och milt rengöringsmedel. Leder och rörliga delar smörjs med smörjmedel för att minska friktion. Tips: håll ett papper eller trasa undertill under smörjning för att inte få smörjmedel på trall eller utemöbler, torka bort överflödigt smörjmedel direkt.

För att ta hand om markisväven rekommenderas att skölja av den med ljummet vatten och rengöra med mild såpa ungefär 2 gånger per år. Vid ordentlig skötsel kan markisväven hålla i minst 8-10 år.

Hur mycket regn tål en markis?

En vanlig markisväv har en vattenavvisande förmåga motsvarande en vattenpelare på 300-370 mm, vilket kan vara svårt för en genomsnittlig konsument att förstå. Istället kan man förklara att vid korrekt lutning (minst 15 grader) och vid lätt sommarregn kommer den vanliga markisväven inte läcka vatten. Impregneringen i markisväven och lutningen gör så att vattnet rinner av utan att fastna i markisväven.

Är det möjligt att använda en markis utomhus när det regnar?

Terrassmarkiser är inte avsedda som regnskydd, men vanliga markisvävar kan motstå dagg, lätt duggregn och ofta mildare sommarregn. Vid kraftiga regnskurar kan dock vattendimma tränga igenom väven, även om vattnet inte tränger igenom. Vatten kan dock tränga igenom i sömmarna då dessa tekniskt sätt är punkteringar i markisväven.

Kan man rulla in en blöt markis?

Det är möjligt att rulla in en våt markis, men det rekommenderas att låta den torka ordentligt, särskilt under hösten.

Om du använder markisen under regn måste du se till att väven inte samlar vatten.
Våt markisväv ska helst torkas inom 48 timmar. Fäll ut markisväven så fort det inte regnar så att markisväven kan lufttorka.
Våt markisväv som frusit till is FÅR INTE fällas ut nästa dag. Avvakta tills du är säker på att det är plusgrader och ingen risk för vatten att frysa till is.

Vilken vindhastighet tål en markis?

Markisens förmåga att motstå vind och blåst beror på faktorer som väderstreck, omgivande miljö, markisens storlek och placering på fasaden. Ju mer markisväv som exponeras, desto större blir risken för vindfång. Genom att använda separata stödben kan markisen stå stadigt och klara av vindstyrkor upp till 10 m/sek.

Hur mycket värme tar en markis bort?

Ett utvändigt solskydd har en betydande effekt på det inre klimatet genom att avlägsna upp till 95 procent av UV-strålarnas uppvärmning. Genom att välja rätt produkt kan man till och med eliminera behovet av en kylanläggning helt.

Hur tvättar jag min markis?

1 – Fäll ut markisen och sänk fronten om det är möjligt. Då kommer ni lättare åt alla ytor och vattnet kan rinna av lättare.

2 – Borsta av markisen med en mjuk borste eller använd en dammsugare för att få bort lös och torkad smuts.

3 – Tvätta sedan lätt över markisväven med mild såpa och ljummet vatten. Ta hjälp av en mjuk borste eller svamp. Var noggrann och se till att ni arbetar in såpan överallt – var speciellt noggranna vid fläckar.

4 – Skölj markisväven med en trädgårdsslang eller med en svamp samt en hink med vatten. OBS! Vi rekommenderar att INTE använda en högtryckstvätt då det sliter och kan skada markisväven och impregneringen.

5 – Låt torka i utfällt läge för att undvika mögel eller missfärgningar från tvätten. Viktigt! Markisen bör vara helt torr innan den fälls in igen så att inte mögel får en hemtrevlig miljö att bosätta sig i.

Hur lång är leveranstiden?

Leveranstiden är 2-6 veckor. Leveranstiden räknas från den dag då vi erhåller betalning. Normalt anländer produkterna 2-4 veckor efter beställning till vårt lager.
Sedan tar utkörningen 2-5 arbetsdagar från vårt lager till leverans hos kund.
Vi vill uppmärksamma att det under högsäsong och under helgdagar etc. kan ta lite längre tid och säger därför att leveranstiden är som nämnts ovan här.

Vi levererar markiser i hela Sverige så som:

 • Stockholm
 • Göteborg
 • Malmö
 • Uppsala
 • Linköping
 • Västerås
 • Örebro
 • Norrköping
 • Helsingborg
 • Jönköping
 • Umeå
 • Lund
 • Gävle
 • Borås
 • Eskilstuna
 • Växjö
 • Karlstad
 • Södertälje
 • Halmstad
 • Sundsvall
 • Luleå
 • Trollhättan
 • Östersund
 • Borlänge
 • Täby
 • Uddevalla
 • Skövde
 • Kristianstad
 • Kalmar
 • Falun