Att tänka på när du väljer markis

Vad ska jag tänka på när jag väljer markis?

Hur stor yta vill du skydda från solen?
Var står solen när jag helst vill ha skugga?

1) Mät först ut hur långt längs med fasaden/husväggen du vill skydda från solen. Detta för att få fram hur bred din markis behöver vara.

2) Mät hur långt ut du vill att markisen skall skydda, detta mått blir utfallet på markisen.

Tänk på att markistyget är lite mindre än själva markiskonstruktionen. Om du beställer en markis som är 400cm bred så är konstruktionen 400cm och tyget några centimeter mindre.

Ett litet tips, när du ska beställa en markis men är osäker på hur långt utfall du ska välja, välj ett steg större.

Då har du iallafall möjligheten att välja om du vill fälla ut markisen längre om utfallet upplevs för litet eller när solen står lågt.

Tänk även på solens läge, solen står sällan rakt ovan utan rör sig på horisonten. Ta hänsyn till solens bana när du föreställer dig storleken på en markis.

Vilken färg på markisen ska jag välja?

När du ska välja färg på både konstruktionen och markisväven så ska du utgå från huset eller lägenhetens karaktär.

En modern villa har ofta färger i svart, vitt, grått eller trä. Anpassa då konstruktionsfärgen till övriga detaljer så som hängrännor, stuprör, fönster eller dörrar.

Tyget kan antingen väljas för att smälta in med fasadfärgen, vara av ett mörkare slag för att markera ett "tak" eller i en utstickande färg för att "liva upp" din bostads karaktär.

Det kan vara en bra idé att titta på dina grannars markiser, ibland ser man direkt hur man själv skulle ha gjort gentemot grannarnas val. Ibland vill man hellre välja något som går i samma stil som husen bredvid för att grannskapets karaktär blir då som snyggast.

Ska jag välja manuell eller elektrisk markis?

Den gamla goda handveven är inte bara för dem som gillar att spara pengar. Det är också rätt val för nostalgiker som gillar att klara sig utan teknik och det är absolut inget fel med det.

Vill du ha det lite bekvämare?
Välj då elektrisk styrning. Din markis fälls ut med en knapptryckning eller per automatik och dras in lika lätt. Integrera din markis i ditt smarta hem och styr alla solskyddslösningar bekvämt via din smartphone.

Behöver jag bygglov för en markis?

Alla kommuner har olika bestämmelser för bygglov. Med detta sagt så rekommenderar vi alltid att du ringer ditt lokala bygglovskontor för att rå reda på bestämmelserna där du bor.

Är det lätt att montera en markis?

Absolut, våra markiser är lätta att montera om du är någorlunda händig. Man behöver dock vara två personer för att lyfta upp markisen på hållarna, markisen kan vara ganska tung.
Följ monteringsanvisningarna så kommer det gå bra.

Var dock noga med att kontrollera att underlaget i väggen, där markisen skall monteras, klarar av att bära markiskontruktionen. Vid väggmontage måste konsolerna/hållarna skruvas i regel bakom t.ex. träpanel för tillräcklig infästning.

Är du osäker så rekommenderar vi dig att hitta en fackman så som en snickare eller montör för att montera den åt dig.

Vid elektrisk styrning rekommenderar vi alltid att en behörig elektriker utför inkopplingen. Fel vid inkoppling kan medföra skador på motor vilket inte går att reklamera.

Hur högt ska en markis sitta?

Det finns egentligen inget bestämt mått men det finns några saker du skall tänka på så som dörrar eller fönster öppnas under markisen.

Vi går igenom hur du skall tänka och räkna när du bestämmer på vilken höjd du ska montera markisen:

Om du har en dörr som öppnas utåt och denna dörr kommer finnas under markisen så behöver du ta hänsyn till dörrens höjd så att inte markis eller markisarmar går emot dörren vid öppning och stängning.

Premium Markis ser helst att markisen har en lutning på 15 grader för att vatten skall kunna rinna av. 15 grader kommer då motsvara 0,15 i våra kommande uträkningar.

Låt oss säga att du har en dörr som sticker ut 80cm från husväggen när dörren är öppen.

Markisen behöver kunna passera över dörren när dörren är öppen.

Då använder vi uträkningen:

0,15 (grader) x 80 (cm) = 12cm

För att markisen precis ska kunna passera den öppna dörren behöver du montera markisen 12cm över dörren.

Vi rekommenderar att du monterar markisen 10-20cm högre för att få tillräcklig frigång så totalt 22-34cm över dörren blir ett bra mått.

Vi tar ett till exempel:

Om du vill att en person som är 190 cm lång skall kunna stå raklång längst ut på markisen när den är fullt utdragen så använder vi samma uträkning:

0,15 (grader) x 310 (cm utfall) = 46,5 cm.

Då tar vi t.ex. 200cm + 46,5cm = 246,5cm.

Så för att en person som är 190cm lång skall kunna gå raklång medans markisen med 310cm utfall är utfälld så behöver du montera markisen minst 246,5cm från marknivån.

Har du några frågor om hur du ska räkna så är du välkommen att kontakta oss här.

Är garantin kvar om jag monterar markisen själv?

Ja, garantin är fortfarande giltig så länge du inte skadar eller ändrar på markisen när du monterar den.